За контакти: +359 886 455 768

Детски летни шапки – мисията невъзможна?

Публикувана на 13.11.2020

Сезонът на дългите летни разходки и тичането по плажа само по шапка наближава. Но някои деца не търпят нищо на главите си, дори да е 40 градуса навън. А както всички знаем силните слънчеви лъчи са ужасно вредни, особено за малки деца и то след 11 часа. Така, че на въпроса дали си струва да носи детето шапка през лятото от само себе си намира отговор – за да предпазите детето си от палещите лъчи, които може да увредят детската кожа, заради вредните ултравиолетови лъчи, детето трябва да носи шапка. Още повече, ако сте на плажа. Но как да накарате малкият инатливец да сложи шапката? Та той или тя постоянно си я маха, ако изобщо успеете да му/я сложите. А и вече не е бебе, тича по-бързо и от вас, а и вие нямате нерви постоянно да припомняте, да се карате или да я слагате на противящата се маймунка, която крещи като че ли я/го колят. Може би ще трябва да смените подхода. Първо, ако правите грешката да купувате шапка без детето си, веднага я поправете. Защото децата са суетни, обичат да се оглеждат и когато получат похвала колко са хубави с даден дреха могат да я носят само и само, за да угодят на майка си или баща си.
От друга страна, шапката, която ще купите за детето трябва да е по-скоро практична, отколкото последна мода или пък някоя супер сладка розова шапчица с множество орнаменти, панделки и маниста. Има случаи, в които ще намерите и някоя красива шапка, която да е супер практична.
И така вземате малкият упоритко или инатеста госпожица, и започвате да обикаляте всички магазини във вашият град, където има детски шапки. Вижте как ще стои всяка една шапка от различни стилове, оставете го да се огледа в огледалото, като му/й казвате колко е хубав/а, как ще му се радват всички негови приятелчета и т.н.
От практична гледна точка оглеждайте добре шапките от каква материя са, каква е обиколката на главата, трябва да са малко по-широчки, за да не стискат и дразнят кожата на главата на детето, дали етикета, който се намира от вътрешната страна на шапката не е прекалено остър и дали няма да боде на косата или на главата на мъника, ако няма коса. Материята е най-добре да е памук или в краен случай сламена шапка, но от истинска слама, а не шапка от синтетичен материал или пластмаса, която да спарва главата. Памукът е хипоалергенен и абсорбиращ материал, който е най-предпочитаният материал за всякакви дрехи и шапки, особено за малки деца, бебета и хора с чувствителна кожа. Затова изберете някоя сладка шапка, която да е изработена от памук, без лъскава подплата, защото това ще оставя главата постоянно потна, предложете на вашето дете да я огледа, да си я сложи и да се огледа в огледалото. Ако не хареса тази нека си избере измежду други памучни шапки с дизайн, който то си избере и да си носи с радост на плажа, на разходка, в градината при приятелчетата или на поход. Така че това е един от подходите, които може да приложите към вашето дете, ако то се окаже толкова неподатливо на увещания. Понякога трябва само да намерите верният път, но ако опитвате с лошата, например, как ще почернее от слънцето, също може да има ефект. Всяко дете е личност, съвсем отделна, както и всеки един възрастен, затова за всяко ще върви различен подход, а вие като родители трябва да намерите правилният.