За контакти: +359 886 455 768

Мъжки шапки за зимата

Публикувана на 04.04.2020

Студеният циклон, който ни изненада в средата на най-топлия пролетен месец, или поне би трябвало да е най-топлия и мекия, ни напомни за студените есенни и зимни дни, като последните не бяха толкова далеч. Ето защо може би се налага да си припомним начините, по който може да запазим топлината. И най-важното да се предпазим от студа. Ще поговорим за мъжките зимни шапки, макар да сме пред прага на лятото. Ако за студените утрини сега, а и през зимата ви трябва шапка, която да се съчетава с костюма ви за работа или пък с неофициалното ви облекло, с което излизате, следващите ни съвета може и да са ви от полза.
Комфорта. Няма смисъл да купувате шапка, която ще сваляте през пет минути, за да почешете скалпа, който е раздразнен от материята или от прекалената стегнатост. Така, че преди да платите шапката, която сте си харесали в магазина, ще трябва да я пробвате, точно като любимия си чифт обувки. Сложете я и отбележете някои неща: стяга ли ви, дали материята, от която е изработена дразни кожата на главата и ви кара да се почесвате. Комфортът е най-важното нещо, което трябва да съблюдавате, когато купувате шапка, а и се предполага, че трябва да ви топли на главата.
Материалите. Така наречените мохерни шапки бяха на мода през изминалата зима. Мохерът е материал, който има копринена структура и се прави от вълната на ангорска коза. Този материал е перфектен и най-предпочитан за изработката на зимни облекла и шапки, защото пази топло, изолира добре, здрав е и изключително лек, за разлика от овчата вълна например. Също така предпазва от изпотяване, не позволява влагата да се задържа на кожата ви, т.е. дишащ материал е. Гладката долна страна на мохера по ред причини може да предизвика дразнене, ето защо преработчиците на този вид вълна, втъкават копринена или памучна нишка в нея. Като цяло естествените материали са за предпочитане пред тези, създадени от изкуствени източници. Синтетичните материи нямат пори, което автоматично означава, че не “дишат”, а това е много лошо за кожата и в случая за кожата на главата, защото дори половин час да поносите шапка от синтетичен материал, накрая ще сте с мокра коса и глава, а това е много по-лошо, отколкото ако излезете на студа без шапка.
Стиловете. Шапката, която избирате трябва да подхожда на стила ви на обличане. Ако например ви трябва шапка, с която да ходите до работа, а костюмът е вашето обичайно облекло за работа, е по-добре да изберете шапка, по-скоро в стил Федора, отколкото така често срещаните шапки тип скиорски. Преди да я купите я пробвайте и се огледайте добре в огледалото, за да не би в последствие да разберете, че изглеждате нелепо с нея. Най-подходящото време, по което може да отидете до магазина за шапки, е когато сте с облеклото, с което ходите на работа – например веднага след работа или пък в обедната почивка.
Цветовете. Черното и сивото си подхождат с почти всички цветове. Но ако например палтото ви е в сините тонове, костюма ви е сив, то тогава една шапка в синьо ще е много по-добро решение, отколкото черна. За кафяво палто пък ще подхожда шапка в земните тонове. Освен това съобразете шапката с останалите зимни аксесоари, като ръкавици и шал.
Тези съвети разбира се не са много актуално за настъпващият сезон, но могат да ви бъдат от полза за следващата зима или пък за избора на шапка като цяло. Така че не ги подминавайте.