За контакти: +359 886 455 768

Мъжките шапки

Публикувана на 26.03.2020

Това каква шапка ще носи един мъж много зависи от ситуацията, в която се намира към момента. Като цяло мъжките шапки се различават коренно от дамските такива.
В миналото мъжките шапки са имали за цел да представят своя собственик, като част от дадена социална или професионална прислойка. Например високите шапки, тип цилиндър, са се носили от аристократите, като израз на заможност. Успоредно с мъжката помпозност по това време по отношение на шапките, дамите са се  “радвали” на шапки, които са наподобявали по-скоро бонета. За разлика от мъжките шапки по това време, дамските са били без периферии и, за да се закрепят на главата е трябвало да се използват игли.

В наши дни шапката вече не е израз на състоятелност или нещо подобно. Хората носят шапки по далеч по-различни причини, като например да предпазят главите си от студа през зимата или пък да подчертаят своята съпричастност и одобрение към дадена модна линия или марка.

Безбойлната шапка например широко нашумя през последните десетилетия, не само в Щатите, но и почти в целия свят. Повечето млади мъже носят такива шапки, защото и техните приятели го правят. В някои случаи може да видите и жени, които са скрили косите си под такива шапки. Някои възрастни мъже носят бейзболни шапки, заради олесяващите темета, които с годините са все по-срещано явление. А както знаем мъжете са далеч по-суетни в някои отношения от жените. Ако излезете по центъра и на вашия град, в средата на лятото, със сигурност ще видите поне 4-5 младежи с такива шапки и дори и момичета. И нищо, че не сме щат на САЩ и не играем бейзбол.

 Друг много често срещан модел мъжка шапка е каубойската, която дори напоследък нашумя и в нашата страна. И доста мъже, повечето от които обаче на средна възраст се появяват с такива шапки на обществено място. Те заедно с бейзболните шапки са, както модни аксесоари, така и функционални, заради възможността да предлагат защита срещу силните слънчеви лъчи, праха по пътищата, а от гледна точка на външния вид, един мъж с шапка изглежда много добре и понякога доста респектиращо, в сравнение с тези, които не носят.
Някои шапки вдъхват респект и не са носени, заради комфорта на собственика им. Защото етикета така повелява. Пример за такива шапки са полицейските шапки, пожарникарските шлемове, сестринските касинки и други униформени шапки.
Каквато и шапка, обаче да носи един мъж, безспорно той всява един вид респект, всички знаем колко добре изглежда мъж в униформа. Така че дори и да не следва някаква мода, стига разбира се шапката му да е в тон с останалия ансамбъл от облекло, то никога няма да остане незабелязан. Поне един дълъг женски поглед ще го следва.
А през последните години шапките като че ли се завърнаха и отново завладяха модните подиуми, както и сърцата на потребителите. Много известни личности са забелязани с най-новите модели шапки, което автоматично, макар и да не ни се иска, се отразява на цяла модна линия или дори тенденция. Така че, господа, смело прекрачете прага на магазина за шапки, и като своите дядовци може да разчитате на повече женско внимание.