За контакти: +359 886 455 768

Няколко съвета при купуването на шапки федора

Публикувана на 18.07.2020

Шапките от модела федора са емблематични шапки, които всеки от нас, даже и да не е заинтересован от шапкарското изкуство е виждал. Не може да си спомните къде? Ами най-малкото по филмите. Помните ли мафиотските филми, представящи ранните години на 20-ти век? В които група гангстери се стрелят с автомати, а на главите си са нахлупили шапките, които са станали символ за Фамилията? Да, това са именно шапки фидора. А филмите за Индиана Джоунс? И любимата и незаменима шапка на главния герой, заради която той не един и два пъти е подлагал на риск живота си? Да, точно така – отново шапка фидора. Както виждате тези шапки си имат дълга история от момента на своето “раждане” до наши дни. И за да възродят отново славата на тази шапка днешните производители на шапки са прибягнали до различни нововъведения, които да я направят модерна и функционална, най-вече. Сега шапките федора се правят от много повече и различни материали, както и с повече функции. През зимата се снабдете с шапка федора от вълна – тя ще топли главата си подобаващо и са особено подходящи за дълги палта или костюм. Може да ги намерите в черен, сив или кафяв цвят.
За горещите летни дни или пък в страна, чиито климат е обикновено сух, може да се спрете на сламена шапка федора. Обикновено са в кремав или бежав цвят.
От лен или брезент се правят шапките федора, които предимно се носят в области и райони с умерен климат.
Както повечето мъжки вещи и дрехи, след феминизирането, и шапките федора бавно и полека бяха завладени от нежния пол. С тази разлика, че модела за дамите е с по-изчистени и елегантни линии, добавящи изисканост към бизнес костюма или полу-официалния такъв. Някои от дамските шапки имат дори аксесоари, разчупващи строгостта на този вид шапки, като панделки и различни бродерии или принтове. Разбира се и цветовете са еволюирали и вече не само строгото черно, сиво и кафяво са характерни за федора. Може да се срещнат модели от най-светлите нюанси до черното.
Когато си избирате такава шапка трябва да имате предвид няколко основни момента:
- Шапка се избира според формата на лицето. Ако знаете каква форма точно има вашето лице, ще ви бъде много по-лесно да намерите подходящата за вас шапка.
- Изберете модел, цвят и аксесоари, които подхождат на вашия стил и личност.
- Съобразете се с пропорциите на тялото си. Никак не изглежда естетично издържано, ако сте с широки форми, а сте нахлупили мъничка шапчица.
- Ако искате да изглеждате по-скоро секси, наклонете на една страна шапката.
- Сламена федора ще изглежда много по-добре върху леко раздърпана блуза или тениска, която се носи над чифт къси панталони.
- Този вид шапки си подхождат много повече с неофициални облекла, от типа на панталони, поли или якета от деним, панталони – къси или дълги, както и поли във военни, тип каки нюанси, както и с по-дълги блузи, тип блузон или туника.
Това са основните съвети, които би трябвало да следвате, ако искате покупката ви на тази класическа и необикновена шапка, да бъде успешна и в крайна сметка да имате един неподражаем стил на обличане и невероятно излъчване, тип приключенско-гангстерски.