За контакти: +359 886 455 768

Подарете му екзотична Kufi шапка и привлечете вниманието върху ексцентричността му

Публикувана на 19.06.2020

В днешно време с право можем да кажем, че светът е станал едно голямо село. Култури на различни народи са обиколили целия свят и са оставили свой отпечатък в облекло, държание, традиции дори. Африканската култура е позната на западния човек по един или друг начин още с навлизането на хип-хоп музиката, когато наред с ритмите от Африка се налага и облеклото и някои аксесоари от облеклото. Самото африканско облекло е с дълга и интригуваща история. Един моден аксесоар, който идва направо от африканския континент е шапката Kufi. Това е традиционна африканска шапка, която е изплетена от различни материали, и е с кръгла форма, без периферия, така че да покрива цялата глава на носещия я. В Африка с такава шапка се свидетелства за старшинството и статута на възрастните мъже. Т.е. такива шапки носят ветераните и мъдрите, стари патриарси. Африканските мюсюлмани могат да бъдат видени с такива шапки по време на петъчната си молитва. През последните години Kufi шапките са станали отличителен знак на всички, които слушат или се занимават с хип-хоп музика или пък биха искали да покажат принадлежността си към африканската култура.
Цветовете, в които може да срещнете такава шапка са толкова много, че с право можем да кажем, че едва ли има цвят, който да не е отразен. Може да се срещнат плетени, раста или изработени от плат kufi шапки. Една такава шапка придава изискан и безспорно уникален вид на мъжа. Така че, ако скоро имате рожденик, но не знаете какво да му подарите, може да направите един нестандартен подарък, като му подарите с цялата си любов, една kufi шапка, ако разбира се си пада по шапки, защото всъщнот българските мъже, които обичат да се кичат с шапки са малко. Дори и през този вече топъл сезон може спокойно да му подарите такъв вид шапка, даже и да не плетена, защото начина, по който е оплетена, както и преждата, която е използвана, правят шапката подходяща или не за летния сезон.
Но този вид шапки не са само мъжки или поне според интерпретациите на западната култура. Може да се срещнат и много шапки от вида kufi, които са подходящи за всяка една дама, която обича да носи шапка, разбира. Също така кръгла, покриваща цялата глава, но с тази разлика, че цветът е типично женски – нещо като розово, мораво, цикламено, като на някои от тях може да видите апликирани цветя, пеперудки и други украси, които може и малко да обидят африканската култура, но безспорно доказателство, че всяко нещо, традиция или облекло, веднъж минало през великата машина на прогреса и толерантността, вече не е същото.
Така или иначе този вид шапка стои много красиво и стилно, както на мъже, така и на жени. Може да срещнете и доста сладки плетени моделчета за бебета и малки деца. Ако пък вашият човек обича да носи и кожени якета или други подобни дрехи, то безспорно една плетена kufi шапка е идеално допълнените към екипировката му. Ето защо подредете идеите си за подарък за рожден ден и ако тази надделее по оригиналност, в никакъв случай не се колебайте да я осъществите, като преди това се съобразите разбира се и с неговия вкус. Но като цяло едва ли има мъж, който би се разсърдил на подарък, специално за него, мъжете в някои случаи са много по-суетни от дамите.