За контакти: +359 886 455 768

Шапката като любим мъжки аксесоар

Публикувана на 08.01.2020

От зората на времето хората са носели, е не точно шапки, но да кажем някакви приспособления, с които са покривали главите си, за да се предпазят от измръзване. В началото на своето съществуване шапките са наподобявали парчета животинска кожа, която да топли главата на примитивния човек, както и да го пази от падащи предмети. С времето уменията на човека са се усъвършенствали, а оттам и нещата, които е измислял и произвеждал. Шапките не правят изключение. През вековете шапката е играла стотици роли. Например защитна. През времето на Римската империя, шлемовете са играли голяма роля в легионите на Империята. Те не само са защитавали главите на войниците, но и по това какъв шлем носи даден войник можело да се познае от кой легион е. Имало е над 30 различни вида шлемове според това в кой легион е служил даден войник. Правели са се от бронз, за да може да защитават войниците при нападение.
По-късно – през 14-ти и 15-ти век започва ерата на шапките, като моден аксесоар. Тогава с тях предимно са се кичели мъжете. С времето тенденциите при носенето на шапки нараснала, като мъж с шапка се е считал за изискан, докато такива без най-често са били считани за безделници, хора без положение. Материалите, от които са се изработвали шапките са били много и най-разнообразни – кожа, коприна, филц, кадифе и тафта.
През 17 и 18 век на мода излизат триъгловите шапки, които са били част от униформите на военните и военноморските части. Тези шапки са имали доста голямо предимство от гледна точка на това, че сложена на главата, заради трите си ъгъла, които образуват триъгълник и идеална периферия, са пазели собствениците си от проливен дъжд, поне отчасти. По-късно тези шапки се носят и цивилни граждани. Точно преди Великата френска революция, обаче те станали напълно излишни, като в наше време може да се видят някои лордове от английската аристокрация с такива шапки или пък пенсионери от Челси.
До 18 век шапки са се носели предимно от мъжете, дотогава на нежната половинка на човечеството не е било отделяно толкова внимание по отношение на модата, и не само. От 18 век жените започват да носят шапки като моден аксесоар наравно с мъжете. Разбира се и преди това са се носили, но най-вече аристократите и кралските особи са носели шапки.
Главната тенденция, която се наблюдава днес при модата на шапките е, че те в по-голяма или по-малка степен се диктуват от настроенията на известните хора. Например шапката без периферия, която англичаните наричат beanie hat, става много известна сред мъжете след като Дейвид Бекъм се появява с такава.
А иначе сред мъжките шапки се срещат няколко основни вида, които дори са дали име на цели серии от шапки – Федора, Панама, Бойтър, Трилби и др. Федора е шапката, която носи Индиана Джоунс във всичките си филми, и може би поради тази причина към 80-те години на миналия век става толкова популярна. След това различни музиканти започват да носят такива шапки, а по-късно се намесват и жените, като приспособяват тази линия специално за тях.
В днешно време няма такова нещо като модна линия на мъжките шапки. Всеки носи това, което най му харесва или му приляга. Летните шапки на господата се изчерпват в безбойлни шапки, които са подходящи за ежедневието, ако разбира се господина е със спортно облекло. А с официално вече не се носи шапка. Така че вече дали ще носи един мъж шапка или не е въпрос на вътрешно усещане.