За контакти: +359 886 455 768

Вариации на удобните и стилни сламени шапки за летния сезон

Публикувана на 02.08.2021

Сламените шапки представляват шапки с плоско дъно, а на пипане са твърди и нееластични. Материалът, от който се изработват тези шапки се получава от изсушени растителни влакна. Тези шапки не са характерни само за една нация, ако се огледате ще видите, че в много държави ги носят. Предимно са на мода, в такива райони, в които живачният стълб на термометъра е прекалено висок. Това обаче не са онези сламени шапки, които сте свикнали да виждате на главата на повечето жени в последните години, тези сламени шапки се носят предимно от мъже, и може да бъдете много елегантни даже с такава шапка, в зависимост от това какво сте облекли. Кои са видовете сламени шапки и как може да се сдобиете с такава? По принцип от всеки магазин за аксесоари може да си закупите такава шапка. Вече има и онлайн магазини, от които може да си закупите също такава шапка, но само при условие, че знаете как ви стои, защото макар самите шапки да са относително евтини, никой не би искал да хвърли пари на вятъра. Може да ги откриете в най-различни цветове, оттенъци и линии. Голямото предимство на тези шапки за горещи летни дни, е че заради материала, от който са изработени, главата диша много по-добре, отколкото, ако си купите подобен модел, но от вискоза или найлон, или дори и от памук. Между растителните и изсушени влакна, от които е направена шапката, са останали малки прозорчета свободно пространство, през което спокойно може да влиза въздух, който циркулира и така главата ви остава суха, и в същото време не се появяват неприятни и досадни фактори, като потене, пърхут и подобни.
Едни от най-популярните видове сламени шапки са т.нар. шапка за сафари, шапки за изпечени комарджии, бамбукови шапки, Рафия, шлемове и др. Шапките имат и тънки каишки, които да придържат шапката към главата и в повечето случаи са от ластик.
Материалите, които са използвани за направата им, както казахме са изсушени растителни влакна. Техният произход е най-различен – от Мадагаскар, Италия, Еквадор и Китай. Растителните влакна са различни видове: коберг, рафия, зеленчукови влакна, останали след беритба, шантунг, усукана трева и др.
Всяка една шапка е изработена така, че да предлага максимална вентилация за главата. И двата вида шапки – обикновените и марковите, може да намерите във всеки един специализиран магазин и дори по Интернет. Какво ще изберете за себе си, зависи изцяло от вас, джоба ви, доколко сте склонни да отделите някаква по-голяма сума за шапка и разбира се вкусът ви, който е много решаващ, но не по-малко решаващо е това, което ви отива в действителност дали си отговаря на това, което сте харесали. Затова трябва обезателно да се вслушате, или по-скоро вгледате в този факт, в огледалото.
Обикновено периферията на тези шапки е достатъчно широка, за да покрие цялата ви глава и лице, спасявайки ви от палещите слънчеви лъчи. Отвътре шапката е подплатена с ленти, които предимно са направени от полиестер и пазят от влага и конденз, което пък може да доведе до така неприятното изпотяване, за което говорихме. Все пак в един толкова горещ ден едва ли ще ви се иска да плувате в пот, при положение, че се очаква да сте се защитили.
Обикновено тези шапки са известни с уникалността си, защото са плетени на ръка, а това освен, че малко повишава цената им, ги прави устойчиви и на разпадане и разплитане, нещо, с което малко машинно плетени от изкуствени материали шапки могат да се похвалят.