За контакти: +359 886 455 768

Всичко, което ви е нужно да знаете за шапката

Публикувана на 07.10.2019

Както всички знаем шапката е нещото, което се носи на главата и представлява завършека на тоалета откъм горната част на тялото. Една шапка обаче, може да създаде определено впечатление са своя притежател, ето защо, когато решите да си купите шапка трябва да имате предвид някои неща. Все пак има толкова много различни видове, да не говорим, че не всяка шапка подхожда на двама различни души. Затова тя трябва да се подбира внимателно. А за да го направите трябва да знаете следните работи и факти.
Размери. За да попаднете на точния размер, който да “залепне” за главата ви, първо трябва непременно да мерите шапката. Както една дреха, така и шапка не може да се купува без да се мери на място. Иначе и шапките си имат система за размери. По-евтините марки например си имат система за оразмеряване, която се състои в размери от типа “малък”, “среден”, “голям” или “екстра голям”. И тук идва момента с меренето. По-скъпите марки, които са с имената и на своите дизайнери, са по-прецизни по отношение на мерките си. Те си имат метрична система, която се основа на обиколката на главата, на някои направо си пише обиколката на главата в сантиметри. Принципно, когато се мери шапка и вашите мерки се колебаят между по-малко и по-голямо, се взима по-голямата стойност. Например има размер 44 и 46, но вие сте 45, тогава ще вземете по-големият размер – 46.
Форма на шапката. Освен, че шапките се правят за различни по големина глави, те се правят и за различни по форма глави. Не живеете с илюзията, че всички хора имат кръгли глави нали? Някои може да имат овални, други леко издължени глави, трети пък по-скоро квадратни. При всички положения, за да разберете каква ви е точно формата на главата, ще трябва отново да се доверите на доброто, старо мерене на място. За разлика от краката, главата не е нещо, чиято форма може всеки да разбере, особено през косата.
Части на шапката.  Тези от вас, които държат шапката да има специални функции, ще трябва да се запознаят с различните й части. Дъното на шапката например, е частта, която покрива горната част на главата. Периферията на шапката се намира малко преди дъното на шапката и е частта, която пази сянка или пък придава формата на шапката. Лентите за пот са от вътрешната страна на шапката и са в контакт с горната част на главата. Освен за попиване на потта, те установяват и мястото, където периферията и дъното на шапката се срещат. Това изключително много помага за установяване на размера на шапката.
Поддръжка на шапката. Външните фактори оказват много голямо влияние върху новия вид на шапката. За да бъде тя винаги във форма и да не й “личат годините” трябва да внимавате как я почиствате, как я съхранявате и как се отнасяте с нея като цяло. Различните материи изискват различна поддръжка и почистване. Някои само се изтупват, други може с влажна кърпа да се забърсват, а трети като кожените шапки се почистват със специални препарати, които може или вие да си забъркате или ще се наложи да си закупите от специализираните магазини.